Tι είναι το Τσάτνεϊ;🥣(και 8 Τρόποι να το Απολαύσετε!)

Το chutney σε 5 «βήματα»

Το βρίσκουμε έτοιμο, συσκευασμένο από ντόπιους ή μη παραγωγούς, το διαβάζουμε σε συνταγές γνωστών chef, το συναντάμε σε μενού εστιατορίων να συνοδεύει κρέατα και ψαρικά.

Μα τι δηλώνει, τελικά, αυτή η ξενόφερτη λέξη που έχει υιοθετηθεί αυτούσια ή ως τσάτνεϊ ή τσάτνι στην ελληνική γαστρονομία του σήμερα;

Θα ακολουθήσουμε την ιστορία του chutney και θα δούμε βήμα-βήμα πώς μπορούμε να το εντάξουμε στα καθημερινά μας τραπέζια.

Βήμα 1ο: Καταρχάς, τι είναι το chutney

Άλλοι το αντιμετωπίζουν ως γλυκόξινη ή πικάντικη μαρμελάδα. Άλλοι το λένε σάλτσα ή κάτι που μπορεί να γίνει βάση σάλτσας. Κάποιοι θα το πουν ντιπ.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν ή μπορούν δυνητικά να ισχύσουν.

Κι αυτό, διότι στην ουσία πρόκειται για μία παρασκευή με βάση κάποιο φρούτο ή και λαχανικό (τα παραδοσιακά chutneys βασίζονται στα φρούτα), το οποίο σιγομαγειρεύεται με την προσθήκη ξιδιού, ζάχαρης, βοτάνων και μπαχαρικών.

Πρακτικά, το chutney, όπως η μαρμελάδα ή το τουρσί, είναι σήμερα μια μέθοδος συντήρησης τροφίμων, το αποτέλεσμα της οποίας μας δίνει εύγεστα συνοδευτικά που αναδεικνύουν ποικίλα πιάτα ή που μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε σάντουιτς ή και, πράγματι, ως ντιπ.

τσάτνεϊ

Βήμα 2ο: Από πού μας ήρθε το chutney;

Η λέξη «chutney» προέρχεται από την ινδική «chatni», κάτι ιδιαιτέρως ταιριαστό μιας και αυτές οι παρασκευές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ινδικής κουζίνας, απ’ όπου και διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των Βρετανών.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στην Ινδία τα chutneys μπορεί να είναι είτε μαγειρεμένα είτε φτιαγμένα από νωπά υλικά, με το δεύτερο να είναι μάλιστα το πιο σύνηθες. Τα χρησιμοποιούν ευρέως για να δώσουν γεύση στο ρύζι τους και για να συνοδεύσουν το κάρυ τους, αν και κάθε περιοχή της χώρας έχει τη δική της συνταγή και προτίμηση υλικών, με αποτέλεσμα οι παραλλαγές να είναι αμέτρητες.

Η επικράτηση του σιγομαγειρεμένου chutney στη συνείδησή μας οφείλεται σ’ έναν θρύλο, μιας και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο άνθρωπος που πιστώνεται την εμπορική διάδοση του chutney όντως υπήρξε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον θρύλο αυτό, ένας Εγγλέζος, ο Major Grey, εμπνεύστηκε από το παραδοσιακό ινδικό chutney και έφτιαξε τη δική του συνταγή για γλυκό, μαγειρεμένο chutney μάνγκο, το οποίο έγινε δημοφιλές και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Βήμα 3ο: Πώς φτιάχνεται ένα chutney

Μια απλή, βασική συνταγή για chutney χρειάζεται τέσσερα στοιχεία: το φρούτο της επιλογής μας, ζάχαρη, ξίδι και μπαχαρικά-αρωματικά.

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά δυναμώνουμε τη φωτιά για να πάρουν μια βράση και ύστερα τη χαμηλώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά.

Ένας καλός και προσιτός συνδυασμός υλικών για να φτιάξουμε το δικό μας chutney είναι μήλα (1 κιλό), ξερά κρεμμύδια (μισό κιλό), σκόρδο (2 σκελίδες), τζίντζερ (κομμάτι 5 εκ.), σταφίδα σουλτανίνα (100 γραμμάρια), νιφάδες τσίλι (μία πρέζα), ξίδι (μισό λίτρο), καστανή ζάχαρη (250 γραμμάρια) και αλάτι (1½  κουταλάκι του γλυκού).

Να θυμάστε ότι το φρούτο και το κρεμμύδι τα χοντροκόβουμε, ενώ το σκόρδο, το τζίντζερ και τυχόν άλλα αρωματικά τα ψιλοκόβουμε.

Τέλος, όπως και τη μαρμελάδα, τα chutneys τα αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα για να τα φυλάξουμε.

Βήμα 4ο: Η αρώνια σε chutney

Αν το να αφιερώσετε χρόνο στην κουζίνα για να φτιάξετε το δικό σας chutney δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας, στην αγορά μπορείτε να βρείτε συσκευασμένες παρασκευές έτοιμες για χρήση.

Εκμεταλλευόμενη τη βιολογική παραγωγή της αρώνιας στα ιδιόκτητα κτήματά της στην Κυλλήνη, η Kottis Superfoods μετατρέπει αυτόν τον πολύτιμο καρπό και σε chutney, προκειμένου να εμπλουτίσετε με άρωμα Ινδίας την κουζίνα σας.

Τόσο η Σάλτσα Αρώνια με Καρότο και Τσίλι όσο και η Σάλτσα Αρώνια με Πορτοκάλι είναι εκλεκτά προϊόντα χωρίς γλουτένη ή συντηρητικά, έτοιμα προς κατανάλωση και χαρίζουν μοναδικές γευστικές νότες στα πιάτα σας.

Βήμα 5ο: Πώς να απολαύσουμε ένα chutney

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα chutney στην κουζίνα μας είναι πολλοί και ποικίλοι, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλοι αναδεικνύουν τα πιάτα μας.

Έτσι, ενδεικτικά:

  1. Αλείψτε chutney στο ψωμί του σάντουιτς ή φτιάξτε καναπεδάκια για μπουφέ
  2. Ρίξτε μια κουταλιά στη σάλτσα των μαγειρευτών για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση της
  3. Βάλτε το σε μπολάκι και συνοδέψτε πλατό τυριών ή αλλαντικών ή ακόμα χρησιμοποιήστε το για ντιπ λαχανικών
  4. Αναμείξτε το με άλλα υλικά (π.χ. γιαούρτι) για να φτιάξετε ένα ντρέσινγκ που θα δώσει μια έξτρα γευστική νότα στην πράσινη σαλάτα σας
  5. Αραιώστε το με ελάχιστο νερό και γλασάρετε τα ψητά κρεατικά σας στο τέλος του ψησίματος
  6. Συνδυάστε το με ρύζι ή κάρυ, όπως παραδοσιακά κάνουν στην Ινδία
  7. Βάλτε το σε μαρινάδα λευκού κρέατος
  8. Συνοδέψτε λευκό ή κόκκινο κρέας, καθώς επίσης και ψάρι

 
Όπως κι αν επιλέξετε να το γευτείτε, καλή σας απόλαυση!

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your name

Message