Τα 2 οφέλη της Αρώνιας που ίσως δεν γνωρίζατε

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε αρώνια;

Εάν δεν γνωρίζετε αυτά τα νόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα, ίσως θέλετε να τα μάθετε, ιδιαίτερα επειδή προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη μείωση της φλεγμονής.

Τα μούρα αρώνια (αρώνια η μελανόκαρπη) είναι μικρά (1 εκατοστό περίπου) φρούτα, τα οποία έχουν σχετικά παχιά, χρωματιστή φλούδα με διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου, του κόκκινου και του μπλε. Τα κόκκινα είναι πιο γλυκά από τα μαύρα, ενώ τόσο τα μαύρα όσο και τα μπλε μούρα αρώνια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ανθοκυανινών σε σχέση με τα κόκκινα.

Τα μούρα αρώνια περιέχουν πολλές διαφορετικές ανθοκυανίνες, όπως η κερκετίνη, η επικατεχίνη, η πεονιδίνη και η πετουνιδίνη, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με μία πηγή, η συνολική περιεκτικότητα ανθοκυανίνης της αρώνιας είναι 1.480 mg ανά 100 γραμμάρια φρέσκων μούρων.

Επίσης έχουν μία από τις υψηλότερες τιμές ORAC (ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου, μέτρηση της ισχύος των αντιοξειδωτικών) από οποιαδήποτε άλλη τροφή: 16.062 μικρογραμμομόρια Ισοδύναμα Trolox ή περίπου τρεις φορές μεγαλύτερες τιμές από τα βατόμουρα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η αρώνια προσφέρει προστασία έναντι του καρκίνου, νευρολογικών παθήσεων, της φλεγμονής, του διαβήτη, των βακτηριακών λοιμώξεων και της γήρανσης.

Σε αυτή την πιο πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ στο Beltsville, Maryland, ανέλυσαν την επίδραση του εκχυλίσματος αρώνιας σε 18 προδιαβητικούς αρουραίους. Οι αρουραίοι τυχαιοποιήθηκαν ώστε να λαμβάνουν είτε καθαρό νερό είτε νερό στο οποίο είχαν προστεθεί χαμηλά ή υψηλά επίπεδα εκχυλίσματος αρώνιας για έξι εβδομάδες. Μετά από έξι εβδομάδες, οι επιστήμονες σύγκριναν το σωματικό βάρος, το σωματικό λίπος, τη ρύθμιση της γλυκόζης στον αίμα και τους δείκτες φλεγμονής στους αρουραίους.

Οι αρουραίοι που είχαν καταναλώσει το εκχύλισμα αρώνιας είχαν μικρότερο βάρος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ανεξάρτητα από το επίπεδο του συστατικού στο εκχύλισμα που λάμβαναν.

Η χρήση του εκχυλίσματος αρώνιας συσχετίστηκε επίσης με μείωση του σωματικού λίπους, μείωση της γλυκόζης στο αίμα και μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και χοληστερόλης με χαμηλή πυκνότητα σε λιποπρωτεΐνες (LDL) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγές (π.χ., χαμηλότερη έκφραση της ιντερλευκίνης-6, μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τη φλεγμονή) που πιθανώς θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και ίσως ακόμα και του κινδύνου καρκίνου.

Παρόλο που αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους και χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εύρημα τους «αποδεικνύει ότι το εκχύλισμα αρώνιας εμποδίζει την αύξηση βάρους σε ανθεκτικά στην ινσουλίνη ζώα και ρυθμίζει πολλαπλά γονίδια, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού, τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και τις φλεγμονώδεις οδούς».

Καθώς τα μούρα αρώνια είναι πικρά, είναι πιο απολαυστικά εάν τα αναμίξετε με άλλα φρούτα ή μίγματα φρούτων, γλυκά σιρόπια, ζελέ ή συμπληρώματα.

ΠΗΓΕΣ:
Federation of American Societies for Experimental Biology (24 Ιουλίου 2010). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2010, από sciencedaily.com

Πηγή: https://www.emaxhealth.com/1275/chokeberries-may-help-weight-loss-inflammation

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your name

Message