Το Φρούτο Αρώνια στην Πρόληψη Χρόνιων Παθήσεων

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση φυσικών πηγών αντιοξειδωτικών στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων.

Η αρώνια (αρώνια η μελανόκαρπη) αποτελεί ένα λιγότερο γνωστό είδος φρούτου που χρησιμοποιείται κυρίως σε χυμούς, πουρέ, μαρμελάδες, ζελέ και κρασί, ως σημαντική χρωστική ουσία για τρόφιμα ή σε συμπληρώματα διατροφής.

Το φρούτο αυτό θεωρείται πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα πολυφαινολών, όπως φαινολικά οξέα (νεο-χλωρογενικά και χλωρογενικά οξέα) και φλαβονοειδή (ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, φλαβανόλες και φλαβονόλες), ιδιαίτερα κυανιδίνη-3-γαλακτοσίδη και κυανιδίνη-3-αραβινοσίδη. καθώς και μονάδες (−)-επικατεχίνης.

Τα μούρα του φυτού αρώνια η μελανόκαρπη, λόγω της ύπαρξης και της υψηλής περιεκτικότητας σε βιοδραστικά συστατικά, έχουν ένα ευρύ φάσμα θετικών επιδράσεων, όπως ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πιθανά φαρμακευτικά και θεραπευτικά οφέλη (γαστροπροστατευτικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιπολλαπλασιαστικές ή αντιφλεγμονώδεις δράσεις).

Επίσης μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω των υποστηρικτικών τους επιδράσεων στα προφίλ των λιπιδίων, στη γλυκόζη νηστείας στο πλάσμα και στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης…

Τα μούρα της αρώνιας της μελανόκαρπης ανήκουν στην ομάδα των φρούτων με τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες in vitro λόγω της παρουσίας και της υψηλής περιεκτικότητας σε βιοδραστικά συστατικά, κυρίως πολυφαινόλες (φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, όπως ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, φλαβανόλες και φλαβονόλες).

Η υψηλή αντιοξειδωτική δράση των μούρων καθιστά δυνατή την αποτελεσματική χρήση τους στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, ιδιαίτερα του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Εκτός από τις προαναφερθείσες ιδιότητες, έχουν αποδειχθεί και πολλά άλλα θετικά φαρμακευτικά και θεραπευτικά οφέλη – ανοσορρυθμιστικά, αντιβακτηριακά, ηπατοπροστατευτικά, γαστροπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη – για τα εκχυλίσματα αρώνιας τόσο in vitro, σε κύτταρα ή κυτταρικές σειρές, όσο και σε in vivo μελέτες σε ανθρώπους ή ζώα…

Τα λιγότερο γνωστά είδη φρούτων όπως η αρώνια, αρώνια η μελανόκαρπη, έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνητών αλλά και του κοινού, κυρίως λόγω της σημαντικής αντιοξειδωτικής τους δράσης.

Αποτελούν ένα ιδιαίτερα πολύτιμο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολικές ενώσεις, ιδιαίτερα ανθοκυανίνες (κυανιδίνη-3-γαλακτοσίδη και κυανιδίνη-3-αραβινοζίτη) και προκυανιδίνες (μονάδες (−)-επικατεχίνης).

Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και η ακριβής τους σύνθεση διαφέρουν αρκετά και εξαρτώνται από την εκάστοτε ποικιλία, το επίπεδο ωριμότητας των καρπών, την τοποθεσία όπου καλλιεργούνται και τις κλιματολογικές συνθήκες. Παρά τη φτωχή βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών, ο βιομετασχηματισμός τους μπορεί να προκαλέσει τη μεταβολική ενεργοποίηση των πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα, με την επιλογή των βέλτιστων ποικιλιών και συνθηκών καλλιέργειας, οι πολυφαινόλες της αρώνιας της μελανόκαρπης αποτελούν καλή επιλογή για την προαγωγή της υγείας, καθώς προσφέρουν ανοσορρυθμιστικά, αντιβακτηριακά, ηπατοπροστατευτικά, γαστροπροστατευτικά, καρδιοπροστατευτικά, αντιδιαβητικά, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά οφέλη.

 

Πηγή: http://www.mdpi.com/1420-3049/22/6/944/htm

(Αυτό το άρθρο περιλαμβάνεται στην Ειδική Έκδοση «Φυσικά Προϊόντα και Χρόνιες Νόσοι»)

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your name

Message