Τα Οφέλη της Αρώνιας στην Υγεία μας

Το μούρο αρώνια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη.

Τα 100 γραμμάρια φρέσκων μούρων δίνουν στον οργανισμό περίπου 50 θερμίδες. Εντούτοις, αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές φυσικών φλαβονολών αντιοξειδωτικών ανθοκυανινών.

Η μέτρηση ORAC (μέτρηση της αντιοξειδωτικής ισχύος των τροφίμων) αποδεικνύει ότι η αρώνια (στα Αγγλικά «black chokeberry») έχει μία από τις υψηλότερες τιμές που καταγράφηκαν μεταξύ των μαύρων μούρων – 16.062 μικρογραμμομόρια. Ισοδύναμα Trolox (TE) ανά 100 g.

Τα μούρα αρώνια περιέχουν σημαντικές ποσότητες φαινολικών φλαβονοειδών φυτοχημικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Η συνολική περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη είναι 1480 mg ανά 100 g φρέσκων μούρων και η συγκέντρωση προανθοκυανιδίνης είναι 664 mg ανά 100 g (Wu et al. 2004, 2006).

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση μούρων σε τακτική βάση προσφέρει δυνητικά οφέλη για την υγεία έναντι του καρκίνου, της γήρανση και των νευρολογικών παθήσεων, της φλεγμονής, του διαβήτη και των βακτηριακών λοιμώξεων. (Από τον Δρ. Paul Gross, 07.09.2007).

Οι εργαστηριακές αναλύσεις των ανθοκυανινών στα μούρα αρώνια έχουν ταυτοποιήσει τις ακόλουθες μεμονωμένες χημικές ουσίες: κυανιδίνη-3-γαλακτοσίδη, κερκετίνη, πεονιδίνη, δελφινιδίνη, πετουνιδίνη, επικατεχίνη, καφεϊκό οξύ και πελαργονιδίνη μαλβιδίνη. Έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα φλαβονοειδή πολυ-φαινολικά αντιοξειδωτικά έχουν οφέλη για την υγεία, καθώς ανιχνεύουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο σώμα.

Έπειτα από έρευνα για τον καρκίνο όπου χρησιμοποιήθηκε ανθοκυανίνη σε παρασκευάσματα με σκούρα μούρα αρώνιας, αρχικά για την αναστολή του χημικώς επαγόμενου καρκίνου στον οισοφάγο αρουραίου και βρέθηκε ότι μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου κατά 30-60% και στο παχύ έντερο έως και 80%. Αυτά τα μούρα, τα οποία είναι αποτελεσματικά στα αρχικά στάδια και στα στάδια εξέλιξης της ανάπτυξης του όγκου, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την έρευνα και αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό μέσο, καθώς περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ανθοκυανινών μεταξύ των μούρων της Βόρειας Αμερικής   [ J. Agric. Food Chem. 50 (12): 3495-500].

Επιπλέον είναι πλούσια σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και λουτεΐνη ζεαξανθίνη. Η ζεαξανθίνη επηρεάζει το φίλτρο φωτός για τις υπεριώδεις ακτίνες, προστατεύοντας έτσι τα μάτια από τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους.

Επιπροσθέτως αποτελεί καλή πηγή πολλών αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η β-καροτένη και το φολικό οξύ, καθώς και μετάλλων, όπως το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγγάνιο. 100 g φρέσκων μούρων παρέχουν περίπου το 35% των καθημερινών συνιστώμενων επιπέδων βιταμίνης C.