Superfoods Λίστα: 20 Υπερτροφές για Καλή Υγεία

Οι περισσότεροι θα θυμάστε τον Σούπερ Γκούφυ. Ήταν το alter ego του συμπαθούς -αν και όχι πολύ έξυπνου ή δυναμικού- Γκούφυ, ο οποίος μεταμορφωνόταν στην υπερηρωική εκδοχή του εαυτού του τρώγοντας φιστίκια από τη σούπερ φιστικιά που βλάστησε στον κήπο του.

Θα ήταν ωραία αν μπορούσαμε να φάμε κι εμείς μία σούπερ τροφή και να γίνουμε υπερήρωες.

Αλλά δεν είμαστε καρτούν βγαλμένα από τη φαντασία ενός επιδέξιου σχεδιαστή.

Ως άνθρωποι, χρειαζόμαστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για να είμαστε νου και σώματι στα καλύτερά μας, γι’ αυτό και η σοφή φύση προνόησε ώστε να μας παρέχει ό,τι χρειαζόμαστε για μια τέτοια διατροφή.

Και τότε γιατί μιλάμε για superfoods, αν δεν μπορούν να μας κάνουν κι εμάς… σούπερ, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος.

Superfoods ΛίσταΤα superfoods δεν είναι μαγικά προϊόντα που μπορούν να μας κάνουν από τη μια στιγμή στην άλλη πιο εύρωστους, πιο αδύνατους, πιο υγιείς.

Χαρακτηρίζονται, όμως, έτσι -ή, ελληνιστί, υπερτροφές- διότι, αφενός, υπερέχουν έναντι άλλων τροφών σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και, αφετέρου, έχει διαπιστωθεί στο πλαίσιο ερευνών πως συνδράμουν στην καταπολέμηση ασθενειών.

Εάν, λοιπόν, επιθυμούμε να είμαστε νου και σώματι υγιείς, οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή, στην οποία εντάσσονται τα superfoods χωρίς να την υποκαθιστούν.

Αν τρεφόμαστε καθημερινά με μπέργκερ, π.χ., δεν μπορούμε να προσδοκούμε πως τρώγοντας ένα αβοκάντο ή δύο κουταλιές αρώνια ή όποιο άλλο superfood θα αντιστρέψουμε τη βλάβη που προκαλούμε στον οργανισμό μας.

Μπορούμε, όμως, να προσδοκούμε πως θα ενισχύσουμε την υγεία μας καταναλώνοντας καθημερινά superfoods στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής.

Ακολουθεί μία λίστα με 20 υπερτροφές που είναι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά, για να δώσουμε, λοιπόν, boost στη διατροφή και στην υγεία μας!

Μέλι

Η τροφή των θεών για τους αρχαίους μας προγόνους, η τροφή της ευεξίας για μας σήμερα.

Το υγιεινό γλυκαντικό της φύσης είναι ταυτόχρονα ένα σπουδαίο ενεργειακό «καύσιμο», με ιδιότητες αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιοξειδωτικές – μεγάλη η χαρά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Θεωρείται ωφέλιμο στην πρόληψη κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της γρίπης και ειδικά του βήχα, στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, στην ίαση πληγών, μέχρι και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων των ανοιξιάτικων αλλεργιών.

Μέλι

Αμύγδαλα

Με 570 θερμίδες ανά 100 γρ., τα αμύγδαλα θεωρούνται ένα πυκνό ενεργειακά τρόφιμο, που καλό είναι να το καταναλώνουμε καθημερινά σε μέτριες ποσότητες, όπως αυτή που χωράει στη χούφτα μας (περίπου 28 γρ.).

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, Ω-3, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, τα κάνουν μία τροφή με ευεργετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης, συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Φαίνεται, επίσης, πως η κατανάλωσή τους βοηθά στον έλεγχο του βάρους, καθώς δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και μας αποτρέπουν από το να καταφεύγουμε σε μη υγιεινά σνακ ή σε… υπερφαγία.

Αμύγδαλα

Αβοκάντο

Μπορεί να μας φαίνεται υπερβολικό που τα τελευταία χρόνια ξεπηδούν ανά τον κόσμο «avocado-only» φαγάδικα ή που οι Instagrammers δεν χάνουν ευκαιρία να το φωτογραφίσουν σε κάθε πιθανή μορφή, από άλειμμα σε ψωμί έως κομμένο σε φέτες να εμπλουτίζει τοστ και σαλάτες.

Η «μανία» με το αβοκάντο, όμως, έχει λόγο ύπαρξης, καθώς πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό φρούτο, με πλούτο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, ποτάσιο (διπλάσια ποσότητα από της μπανάνας), βιταμίνες Ε, C, K, καθώς και του συμπλέγματος Β.

Χάρη στα αντιοξειδωτικά του, προάγει την υγεία της καρδιάς μέσω της μείωσης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Φαίνεται επίσης να είναι μία καλή τροφή για την καταπολέμηση του εκφυλισμού της όρασης λόγω γήρανσης, για την αύξηση της σεξουαλικής υγείας και για τον έλεγχο του βάρους.

 Αβοκάντο

Γιαούρτι

Λειτουργώντας ως «ο δεύτερος εγκέφαλος» του σώματός μας, το έντερο χρειάζεται και την αμέριστη προσοχή και τη φροντίδα μας.

Τα γιαούρτια που είναι πλούσια σε προβιοτικά κάνουν ακριβώς αυτό, επαναφέροντας την ισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου και συμβάλλοντας στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και στη μείωση της δραστικότητας των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες.

Ταυτόχρονα το γιαούρτι περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο από το γάλα, ένα πλήθος απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, βιταμίνες Α, D και του συμπλέγματος D, ενώ αποδεικνύεται και ιδιαιτέρως ωφέλιμο για τις γυναίκες, προφυλάσσοντάς τες από κολπίτιδες και μυκητιάσεις.

Γιαούρτι

Σπόροι chia

Μας έρχονται από το Μεξικό και στη γλώσσα των Μάγια σημαίνουν «δύναμη».

Συγκριτικά με άλλες τροφές, τα σποράκια αυτά φαίνεται να υπερτερούν σε Ω-3 λιπαρά (8 φορές περισσότερα από τον σολομό), σε ασβέστιο (6 φορές περισσότερο από το γάλα), σε σίδηρο (3 φορές περισσότερο από το σπανάκι), σε μαγνήσιο (15 φορές περισσότερο από το μπρόκολο) και σε βιταμίνη C (υπερβαίνει εκείνη του πορτοκαλιού).

Με λίγες θερμίδες αποδίδουν μεγάλο θρεπτικό πλούτο, συμβάλλοντας κατά της παχυσαρκίας, τροφοδοτώντας το σώμα με ενέργεια, ενισχύοντας την υγεία των οστών και μειώνοντας τη χοληστερόλη.

Chia

Πράσινο τσάι

Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών κατεχινών από το μαύρο τσάι, οι οποίες αυξάνουν ταυτόχρονα την αντιιική και την αντιβακτηριακή του δράση.

Γενικώς, χάρη στα φλαβονοειδή και τις υπόλοιπες πολυφαινόλες του, το πράσινο τσάι ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους, μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα της γλυκόζης, στο αίμα, ενώ έρευνες δείχνουν πως ενδέχεται να δρα και κατά κάποιων μορφών καρκίνου.

Η δε L-θεανίνη (αμινοξύ) που περιέχει λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, μειώνοντας το στρες και προάγοντας τη χαλάρωση και τον ποιοτικό ύπνο.

Πράσινο Τσάι

Κουρκουμάς

Το βασικό του ωφέλιμο συστατικό; Η κουρκουμίνη. Η βασική δράση της κουρκουμίνης που την καθιστά ωφέλιμη; Η αντιοξειδωτική.

Αυτό το κίτρινο ινδικό μπαχαρικό ανεβαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στις λίστες με τα superfoods, καθώς είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου, σιδήρου, βιταμινών Β6 και C, ποτασίου, μαγνησίου και ινών.

Με τη δράση του κατά ορισμένων μορφών καρκίνου να διερευνάται επί του παρόντος, έχει ήδη διαπιστωθεί πάντως πως ο κουρκουμάς (turmeric) εξισορροπεί τη διάθεση, καταπραΰνει τους πόνους των αρθρώσεων, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και υποβοηθά στην επούλωση τραυμάτων.

Προσοχή χρειάζεται, ωστόσο, στην κατανάλωσή του από εγκύους, που αντενδείκνυται ιδίως σε μορφή συμπληρωμάτων.

Κουρκουμάς

Σπιρουλίνα

Αυτή η μπλε-πράσινη άλγη δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως «τροφή του μέλλοντος».

Τα θρεπτικά της συστατικά είναι πολλά και ποικίλα και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ικανές ποσότητες από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Με 32 γρ., μάλιστα, αποδίδει το 89% της ημερήσιας ανάγκης μας σε σίδηρο, γι’ αυτό συχνά χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα βαρέα μέταλλα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ενέργεια και επιταχύνει την απώλεια βάρους.

Τη βρίσκουμε σε φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε μορφή σκόνης, σε νιφάδες, σε σιρόπι και σε κάψουλες.

Σπιρουλίνα

Τζίντζερ

Πέρα από τη μαγειρική, είθισται να καταναλώνουμε τζίντζερ για να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Αυτή η ρίζα με καταγωγή από την Ασία, όμως, δεν είναι ιδανική μόνο γι’ αυτόν το σκοπό. Είναι ταυτόχρονα πολύτιμη για τη βελτίωση της πέψης, για την καταπολέμηση της ναυτίας και των ημικρανιών, για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και για την πρόληψη της απόφραξης των αρτηριών.

Με βασικό δραστικό του συστατικό την τζιντζερόλη, το τζίντζερ (ή αλλιώς πιπερόριζα) περιέχει επιπλέον αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες και η δράση του φαίνεται να είναι αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική.

Τζίντζερ

Αρώνια

Πρόκειται για το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας.

Αυτή, όμως, είναι μία μόνο από τις πολλές ωφέλειες του σούπερ-μούρου που ονομάζεται αρώνια και αποτελεί τον σούπερμαν της αντιοξειδωτικής δράσης (διαθέτει, ενδεικτικά, πενταπλάσια περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από το σταφύλι).

Με επιπλέον πλούτο σε βιταμίνη C, κινικό οξύ, φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ((Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P), η αρώνια διακρίνεται, μεταξύ άλλων, για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση κατά εκφυλιστικών ασθενειών, καρδιοπαθειών και καρκίνων, για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές της ιδιότητες, για τη βελτίωση της πέψης, για την ενίσχυση της μνήμης και για την προστασία του ουροποιητικού.

Φρέσκια ενδέχεται να τη βρούμε από τέλη Αυγούστου έως Οκτώβριο, αλλά μπορούμε να αντλήσουμε τα οφέλη της από τα μεταποιημένα ελληνικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά, όπως μαρμελάδες, chutneys, dressings, χυμούς, εμπλουτισμένα γιαούρτια και ζυμαρικά.

Νωπός Καρπός Αρώνια

Μαϊντανός

Πέρα από τη «χαριτωμένη» του χρήση ως προσφώνηση συμμετεχόντων σε τηλεοπτικά πάνελς, ο μαϊντανός είναι στην πραγματικότητα ένα βότανο με μακραίωνη ιστορία στην Ελλάδα.

Έτσι όπως τον ψιλοκόβουμε για να τον χρησιμοποιήσουμε κυρίως ως γαρνιτούρα σε σαλάτες, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο θρεπτικό πλούτο κρύβουν τα πράσινα φύλλα του. Είστε έτοιμοι; Τα 30 γρ. φρέσκου μαϊντανού καλύπτουν το 554% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ!

Με μια πολύ καλή ποσότητα βιταμίνης C, πτητικών ελαίων και φλαβονοειδών στο διατροφικό του προφίλ, ο μαϊντανός «δουλεύει» υπέρ της υγείας της καρδιάς, βελτιώνει την πέψη, διαθέτει αντικαρκινική δράση, αποτελεί φυσικό διουρητικό και -bonus- δροσίζει την αναπνοή.

Μαϊντανός

Ρόδι

Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας από την αρχαιότητα, το ρόδι (ένα μεσαίου μεγέθους) προσφέρει στον οργανισμό μας σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη C και το 25% σε φυλλικό οξύ, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Συνιστά όπλο κατά τις παχυσαρκίας και παράλληλα διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες.

Ο δε χυμός του, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Queen Mary University του Εδιμβούργου, αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο, σε άντρες και γυναίκες, και βελτιώνει τη διάθεση, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επιθυμίας για ερωτική επαφή.

Ρόδι

Μαύρη σοκολάτα

Από τα πιο λαχταριστά superfoods, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή.

Θεωρείται από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς η κατανάλωσή της αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Πέρα από την καταπολέμηση του στρες, είναι ωφέλιμη στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ φαίνεται και να ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να φροντίζει την επιδερμίδα και να βοηθά στην απώλεια βάρους.

Για να έχει όμως αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να έχει περισσότερο από 70% κακάο (μια περιεκτικότητα 85% σε κακάο είναι ακόμα καλύτερη) και η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο.

Μαύρη Σοκολάτα

Φαγόπυρο

Θεωρείται «ψευτο-δημητριακό», δεν περιέχει γλουτένη (οπότε είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη) αλλά περιέχει πλήθος συστατικών που το καθιστούν μια θρεπτική «βόμβα».

Πρόκειται για σπόρο πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και τις λιποδιαλυτές Ε και K. Διαθέτει, παράλληλα, αρκετά μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο, ενώ είναι και καλή πηγή φυτικών ινών.

Στο πλαίσιο ερευνών έχει παρουσιάσει πρεβιοτική και αντιοξειδωτική δράση, ενώ οι πρωτεΐνες του φαίνεται να προλαμβάνουν την εμφάνιση πετρών στη χολή. Εμφανίζει αντιδιαβητικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της δυσκοιλιότητας και της υπέρτασης και μελέτη έδειξε να λειτουργεί θετικά κατά της παχυσαρκίας.

Φαγόπυρο

Μαστίχα

Δεν είναι μόνο προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, καθώς καλλιεργείται αποκλειστικά στη Χίο, αλλά είναι και αναγνωρισμένη από το 2015 ως φυσικό φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η εν λόγω αναγνωρισμένη θεραπευτική της δράση αφορά τα δυσπεπτικά προβλήματα, τις δερματικές φλεγμονές και την επούλωση δερματικών πληγών.

Χάρη, όμως, στα περισσότερα από 70 συστατικά της έχει παρατηρηθεί πως συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, τα αντιοξειδωτικά της ενισχύουν τον οργανισμό και, όπως όλοι ξέρουμε, χαρίζει δροσερή αναπνοή καθώς βελτιώνει τη στοματική υγιεινή.

Μαστίχα

Σκόρδο

Σε αντίθεση με τη μαστίχα, μόνο δροσερή αναπνοή δεν χαρίζει το σκόρδο… Η αλισίνη, όμως, που διαθέτει δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του αλλά και για την ισχυρή αντικαρκινική του δράση, καθώς και για τη λειτουργία του υπέρ της πρόληψης των κρυολογημάτων.

Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου είναι αποτελεσματικές στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, ενώ στις σκελίδες του βρίσκουμε επίσης μαγγάνιο, σελήνιο, βιταμίνες Β6 και C, καθώς και φυτικές ίνες.

Την ίδια στιγμή τα αντιοξειδωτικά του δρουν κατά των ελευθέρων ριζών και του εκφυλισμού των κυττάρων, θεωρώντας ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Σκόρδο

Δίκταμο

Από τα βουνά της Κρήτης και την ελληνική μυθολογία (κατά την οποία η θεά Αφροδίτη το χρησιμοποίησε για να γιατρέψει την πληγή του Αινεία) στη σύγχρονη διατροφή.

Γνωστό και ως έρωντας, περιέχει πάνω από 40 θρεπτικά συστατικά που το κάνουν πολύτιμο για όλους, εκτός από τις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν, στις οποίες δεν συνίσταται η κατανάλωσή του.

Με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τονώνει τον οργανισμό, καταπραΰνει τον βήχα του κρυολογήματος, συμβάλλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, είναι ευεργετικό στις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση τραυμάτων.

Όπως, δε, μας λέει το δεύτερο όνομά του, διαθέτει αφροδισιακές ιδιότητες!

Δίκταμο

Σταυρανθή λαχανικά

Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελών, λαχανίδα. Ανήκουν όλα στην οικογένεια των σταυρανθών και διακρίνονται για την αντικαρκινική τους δράση.

Σε μεγάλο βαθμό αυτή τη δράση την οφείλουν στην ουσία σουλφοραφάνη, που δρα κατά των ελευθέρων ριζών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και του εκφυλισμού του DNA.

Ταυτόχρονα είναι καλές πηγές βιταμινών, σιδήρου και μαγνησίου και «κακός μπελάς» για τα μικρόβια που προκαλούν έλκος στο στομάχι.

Σταυρανθή Λαχανικά

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής, η οποία με τη σειρά της θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες -αν όχι η πιο υγιεινή και ισορροπημένη- δίαιτες παγκοσμίως.

Το «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου είναι πλούσιο σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά κατά των ελευθέρων ριζών και της βλαβερής δράσης τους, θωρακίζοντας, έτσι, την καρδιά και τα αγγεία και ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Η μείωση της κακής χοληστερόλης και η διατήρηση της καλής χοληστερόλης στο αίμα, η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, η καλή λειτουργία του εντέρου, η πρόληψη του καρκίνου και η αναζωογόνηση του δέρματος είναι μεταξύ των ευεργετικών δράσεων που αποδίδονται στο ελαιόλαδο.

Σημειώστε πως τα περισσότερα οφέλη στην υγεία τα έχει το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Αλφάλφα

Πρόκειται για ήμερο τριφύλλι με καταγωγή από την Περσία, απ’ όπου ήρθε στην αρχαία Ελλάδα περίπου το 490 π.Χ.

Τα φύτρα αλφάλφα περιέχουν όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, τις επίσης πολύτιμες βιταμίνες Α, C, D, E, K, πληθώρα μετάλλων και, σε σχέση με άλλα φυτά, πλούτο αμινοξέων και πρωτεϊνών.

Στα οφέλη του για την υγεία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της τιμής της χοληστερόλης, η θετική του δράση υπέρ της υγείας των νεφρών, η βελτίωση της εντερικής λειτουργίας και, ειδικά για τις γυναίκες, η καταπράυνση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις.

Αλφάλφα

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your name

Message